Neuveriteľná cesta domov

Toto je skutočný príbeh. Príbeh, ktorý mrazí a zároveň vtíska slzy do očí. V roku 1986 mal Saroo Munshi Khan iba päť rokov, keď omylom zaspal v odstavenom vlaku vo svojom rodnom meste Berhanpur v Indii. Zobudil sa v Kalkate – 1500 km od svojho domova. Keďže nevedel kde je a ani ako sa tam dostal, blúdil sám po uliciach až skončil v sirotčinci. Odtiaľ si ho adoptovala rodina z Austrálie. Malý Saroo vedel, že je adoptovaný – jeho nová mama mu zavesila do izby mapu Indie. No nik mu nevedel pomôcť. Napriek tomu sa nevzdával.

Ako dospelý trávil dlhé hodiny na internete, z matnej pamäte päťročného dieťaťa lovil spomienky na svoje rodné mesto, ulicu, dom a na Google Street View prehľadával fotky Indie. Na základe odhadu koľko mohol vtedy dávno cestovať vlakom určil mestá, ktoré majú železničnú stanicu a ležia v danej vzdialenosti. Až jedného dňa našiel niečo, čo mu pripomenulo jeho domov. Zrazu všetko do seba zapadalo.

V roku 2012 sa vrátil do Indie, do svojho rodného mesta a s pomocou domorodcov našiel svoju rodinu. Trvalo mu to 27 rokov. Nikdy sa nevzdávajte! Nádej zomiera posledná.

Originál článok: A long way home with help from Google Earth


Použitá fotografia: Saroo Brierley: Homeward Bound / Autor: Google Maps

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.