Ako prinútiť muža, aby urobil čo sama chceš

Nejedna mamička zastáva názor, že čas strávený na „materskej“ rozhodne nemožno nazvať dovolenkou v pravom slova zmysle. Dovolenka, to je čas idylicky strávený aktivitami typu: relax a spánok. Naproti tomu, materská dovolenka; to sú hodiny a hodiny strávené starostlivosťou o urevaného  tigríka v dupačkách, či tmavé kruhy pod očami, ktoré občas nezakryje ani ten najlepší korektor.

Páni, pokiaľ ste sa ocitli v podobnej situácii, je vám jasné, že vaša partnerka potrebuje občas vypnúť. Prirodzene, muž je ten, ktorý prináša do rodiny finančný príjem a žena tá, ktorá sa stará o čistotu a teplo domova. No i matky sú len ľudia a raz za čas potrebujú stráviť čas iba samy so sebou (na masáži, nákupoch či kávičkovaním s kamarátkami).

Keď ste spolu…

Starostlivosť o domácnosť či výchova detí sú teda záležitosťou oboch rodičov. Našťastie, oteckov, ktorí bez väčších problémov a zbytočného reptania zvládnu starostlivosť o dieťa v prípadoch „keď je to nutné“, je čoraz viac. No stále je dosť takých, ktorí nepomáhajú, sedia len za počítačom či pred telkou a ich partnerka otitulovaná nelichotivou nálepkou „žienka domáca“ poslušne kmitá okolo muža aj detí 24 hodín denne.

Pravdepodobne ste si partnera tak trošku „vychovali“ na tento smer a on si rýchlo (a veľmi rád) zvykol na takéto zloženie síl a povinností

Čas pre seba

Pokiaľ takéto fungovanie domácnosti vyhovuje aj druhej strane, v poriadku. Žijeme však v dobe, kedy rovnoprávnosť pohlaví je na omnoho vyššej úrovni ako za čias našich mám a je celkom normálne, keď si popri povinnostiach žienky práčky, žehliarky, kuchárky, matky, milenky a bejbysitterky chceme dopriať chvíľu pre seba. Ako na to?

Týždenný zoznam úloh

Môže to znieť strelene, ale skúste si každý večer zapísať zoznam činností, ktoré ste v daný deň zvládli a na konci týždňa mu ich ukážte. Verte, že bude viac ako prekvapený. Potom sa v pokoji porozprávajte, hoci aj pri pohári vínka o tom, ktoré činnosti by na začiatok mohol začať robiť váš partner. Lebo ste rodina a je to takto férové…

Hlava deravá?! Berte to s humorom!

To, že ženy sú (po)tvory prefíkané, netreba pripomínať. Preto ak váš partner predsa len zabudne na úlohu, ktorú mal podľa dohody urobiť, výčitky a krik nepomôžu. Nie ste predsa jeho matka, ale matka jeho dieťaťa/detí. Práve naopak, nájdite si spôsob, ako mu to pripomenúť. Čím vtipnejšie a milšie, tým skôr to zaberie.

TIP: Pošlite mu pripomienku na telefón, nalepte papierik s odkazom na zrkadlo v kúpeľni alebo plechovku oroseného pivka.

Chvíľka pre seba

Chystáte sa s priateľkami do kina, alebo do fitka? Dajte mu o svojom programe vedieť v dlhšom časovom predstihu, nech sa môže na čas strávený s vašou ratolesťou pripraviť. Pokojne mu spíšte podrobný zoznam, aby na nič nezabudol, vysvetlite mu, čo má pripraviť pod zub a na inšpiráciu vymyslite zoznam aktivít, ktoré spolu môžu robiť. Rozhodne to posilní rodinné vzťahy a partner zistí, aké je fajn občas vymeniť tablet či televízne noviny za čosi zmysluplnejšie.

Páni, nezabudnite že spokojná matka rovná sa spokojné dieťa

Ach, tá odmena

Pochvala a uznanie dokážu divy, preto keď sa vám podarí zapojiť ho do domácich prác aspoň raz týždenne, považujte to za úspech a odmeňte ho. Je len na vás, aký druh odmeny zvolíte…


Použitá fotografia: argument-conflict-controversy / Autor: RyanMcGuire / Licencia: CC0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.